tips beli rumah

setiap anak muda pasti ada impian nak beli rumah. elok aku cakap awal2 reason untuk beli rumah

  1. cash flow
  2. reinvestment

kalau korang tahu reasoon nak beli rumah, then baru baca guide ni. kalau tak, cari matlamat dulu la ye. jangan menggedik nak beli rumah kalau tadak matlamat, nanti tersontot di tengah jalan

MATLAMAT?

Ada yang beli rumah untuk nak kahwin, lepas majlis perkahwinan 2017 grand2 takkan nak duduk dalalm pondok buruk kan. hahah apa2 pon cari matlamat anda

 

#1 no money no talk

Well, tidak ada kejutan di sini: Langkah pertama anda dalam proses pembelian rumah adalah untuk menentukan bajet anda, seperti yang anda mungkin akan melakukan apa-apa keputusan kewangan utama yang lain.

Tetapi di mana anda harus bermula?

“Sebagai peraturan am ibu jari, anda perlu melihat harga rumah yang mempunyai dua hingga tiga kali pendapatan tahunan anda,” kata Tom Gilmour, yang CFP® di LearnVest Planning Services. “Ini membantu memastikan anda tidak mengambil komitmen gadai janji yang lebih besar daripada apa yang anda mampu.”

Bercakap gadai janji, Gilmour mencadangkan bahawa bayaran secara amnya tidak melebihi 28% daripada anda setiap bulan pendapatan tetapi kasar jika anda mempunyai kos tinggi yang lain, seperti tuisyen sekolah swasta, ia boleh menjadi bijak untuk tujuan menurunkan peratusan ini lebih. Jika anda tidak pasti apa yang realistik, mempertimbangkan untuk mendapatkan bantuan daripada profesional kewangan, yang boleh membantu anda melalui pecahan yang sesuai, berdasarkan keadaan individu anda.

Sebaik sahaja anda telah menentukan bajet anda, sudah tiba masanya untuk melihat rizab tunai anda. Gilmour mencadangkan penjimatan sehingga sekurang-kurangnya 20% bagi bayaran muka anda untuk mengelak daripada membeli insurans gadai janji swasta, ditambah lagi 3% untuk kos penutupan. (Lebih banyak yang kemudian.)

Anda juga akan mahu untuk memastikan anda mempunyai simpanan yang mencukupi yang ditinggalkan untuk membantu membayar apa-apa penambahbaikan rumah, hiasan atau pelbagai bergerak dan kos penyelenggaraan yang boleh pop up-sepenuhnya. Terjemahan: Anda tidak perlu menggunakan dana kecemasan anda untuk menampung kos ini.

“Sebagai pemilik rumah sering datang dengan kejutan, seperti paip pecah di tengah-tengah malam yang perlu dibetulkan dengan segera,” kata Gilmour. “Jadi, anda perlu bersedia dari segi kewangan untuk kejutan ini, yang bermakna anda tidak perlu mengurangkan dana kecemasan anda untuk perbelanjaan seperti perabot atau pembentukan semula.”

2. Rajah keluar Yang Mortgage yang Tepat untuk anda dan mendapatkan pra-diluluskan

Sekarang anda telah dipaku ke nombor anda, ia adalah masa untuk mula membeli-belah untuk pemberi pinjaman gadai janji dengan reputasi untuk perkhidmatan pelanggan yang baik dan penutupan tepat pada masanya. Anda mungkin akan mempunyai banyak soalan seperti berapa lama proses ini akan mengambil dan apa garis panduan yang layak adalah-jadi memilih pemberi pinjaman yang jawapan mereka semua dengan memuaskan.

Seterusnya, membuat keputusan yang gadai janji menjadikan yang paling sesuai untuk anda. Terdapat banyak pilihan yang berbeza untuk dipertimbangkan. Walaupun Gilmour menasihatkan memilih salah satu daripada dua yang paling biasa: gadai janji kadar tetap, di mana kadar faedah anda kekal stabil sepanjang tempoh pinjaman, atau kadar boleh laras gadai janji (ARM), di mana kadar anda turun naik untuk mencerminkan perubahan pasaran.

“[ARMS] boleh menjadi pilihan tetapi yang baik biasanya hanya jika anda merancang untuk tinggal di rumah anda tidak lebih dari tempoh tetap asal,” Gilmour berkata. “Jika tidak, jika kadar faedah naik, anda boleh mendapati diri anda dengan bayaran gadai janji yang lebih tinggi daripada yang kaukatakan, dan, bergantung kepada bajet anda, mungkin tidak mampan.”

Bagi tempoh pinjaman anda, Gilmour nikmat tempoh 30 tahun ke atas 15 walaupun anda fikir anda boleh membayar rumah anda lebih cepat.

“Membina ekuiti dalam rumah boleh menjadi cara yang baik untuk mengembangkan kekayaan anda, tetapi ia adalah penting bahawa anda berbuat demikian dengan cara yang tidak menghulurkan kewangan anda terlalu nipis,” katanya memberi amaran. “Perkara yang boleh mendapatkan benar-benar hodoh apabila penurunan pasaran perumahan, jadi ia boleh menjadi idea yang baik untuk mengambil gadai janji 30 tahun tetapi mempercepatkan bayaran bulanan anda seolah-olah anda mempunyai gadai janji 15 tahun. Jika anda perlu untuk menurunkan bayaran anda pada masa akan datang, anda masih akan mempunyai pilihan itu. ”

Seterusnya pada senarai tugasan anda: Memohon untuk pra-kelulusan, proses di mana pemberi pinjaman mengulas maklumat seperti kewangan anda laporan kredit anda, W2s dan bank kenyataan dan komited untuk memberikan anda gadai janji untuk kadar faedah yang ditetapkan. Ia adalah satu idea yang baik untuk mempertimbangkan melakukan ini sekarang kerana ia boleh membuktikan kepada pengiklan yang bahawa anda seorang pembeli yang berkelayakan, dan sekali tawaran dibuat, bank hanya perlu menilai rumah bukan harta dan kewangan anda.

Tetapi perkataan kepada orang bijaksana: bank A boleh meluluskan anda untuk pinjaman yang lebih besar daripada apa yang anda telah memutuskan anda mampu. Jadi jangan tergoda oleh mereka hasil dan melekat dengan nombor yang anda mendarat di dalam langkah satu.

3. Pertimbangkan Kewangan Trial Run

Jika idea tidak dapat mampu gadai janji anda membolehkan anda sentiasa pada waktu malam, langkah ini adalah tentang assuaging ketakutan oleh simulasi pengalaman sebagai pemilik rumah-sebelum anda membeli.

Mula dengan menjumlahkan semua kos bulanan yang berkaitan dengan pembelian rumah, termasuk anggaran anda dijangka pembayaran gadai janji, cukai dan insurans, yuran HOA dan kos penyelenggaraan rumah. Dan jangan bimbang jika anda tidak mempunyai nombor-konkrit titik adalah untuk melihat jika anda boleh membeli jumlah ballpark.

Jika jumlah perbelanjaan sama dengan lebih banyak daripada apa yang anda membayar untuk perumahan sekarang, kemudian tolak sewa anda dari jumlah keseluruhan. Perbezaannya ialah apa yang anda perlu mengambil kira memindahkan ke akaun simpanan anda untuk beberapa bulan untuk mensimulasikan apa yang anda akan membayar untuk meliputi kos baru-rumah bulanan anda.

bersambung

tips kahwin

salam guys

harini gua nak story sket tips untuk bakal pengantin

  1. rancang kewangan. kewangan tu penting, jangan nak berhutang je bang. nanti lepas malam pertaama nak makan hapa woi
  2. pilih katering yang bagus. yang penting pakej kahwin dan berkualiti. senang hati woi
  3. takyah nak ikot trend sangat. nanti mendapat
  4. bajet tetamu leklok. jangan poyo jemput sekampung woi
  5. makanan jangan memabazir
  6. salam kaut? kahkah chill je bang
  7. timing kena jaga. jangan poyo sangat